Gevederde dames....

De harde feiten:

Ongeveer 60% van de legkippen in België worden in kooien gehouden. De Europese richtlijn van 1 juli 2012 verbiedt de conventionele legbatterijen, maar laat in de hele Europese Unie wel nog 'verrijkte' kooien toe. De kippen beschikken er over 750cm2 (nauwelijks groter dan een A4-formaat). Het gebrek aan ruimte hindert de kippen in hun natuurlijk gedrag: een stofbad nemen, scharrelen, de veren glad strijken, een nest bouwen, ... Kippen die in kooien worden gehouden krijgen bijgevolg te kampen met frustraties en abnormaal gedrag zoals stress, agressiviteit, pikken en zelfs kannibalisme of zelfverminking. (GAIA)
Na een intensieve legperiode van ongeveer 1 jaar zijn de kippen afgeschreven en worden ze geslacht.
Als alle consumenten en voedingsmerken zouden kiezen voor eitjes van kippen met 'vrije uitloop' dan is de pijnlijke ellende van legkippen eindelijk afgelopen.

Lees de code op de verpakking als u eitjes koopt en ga voor code 0BE001 of 1BE001

Code 0BE001
Staat voor biologische eieren. Zij leven in scharrelstallen met maximum 6 kippen per m2. Overdag lopen zij buiten, waar iedere kip 4 m2 ter beschikking heeft.
Deze kippen krijgen biologisch voeder.

Code 1BE001
Staat voor eieren van kippen met vrije uitloop. Zij hebben overdag de mogelijkheid om buiten te lopen op een begroeide uitloopvlakte, waar 4 m2 per kip voorzien wordt.

Kies liever niet voor zogenaamde 'scharreleieren' met code 2BE001. Deze kippen worden wel in scharrelstallen gehouden i.p.v. in een kooi maar ze zitten met 9 hennen per m2! Geen bewegingsruimte dus...

Code 3BE001 (in België verboden, wel nog te vinden in buitenlandse supermarkten):
Staat voor kooieieren. In een 'verrijkte' kooi beschikt elke kip over een ruimte van amper een A4-blad en zitten met 13 per m2.

Een kleine actie van u tijdens het winkelen maakt voor hen een enorm groot verschil!

 

Twee ALiS-collega's adopteerden recent ex-legkipjes uit een batterij

Hilde vertelt:
Vandaag zaterdag verwelkomden wij opnieuw 5 geredde kippen uit een legbatterij.
De kippen worden vrijgekocht door een hele lieve dame van "Help de kip" uit Duffel en zij helpt hen om een nieuwe en onbezorgde thuis te vinden. kippen Hilde 2

Het is reeds voor de 3de maal dat wij deze kippen adopteren, en ze kunnen hier in alle vreugde rondscharrelen.
De eerste dagen is het soms wel wat moeilijker kennismaken met onze al aanwezige kippen die zich dadelijk laten gelden dat zij hier eerst waren
en daardoor ook het recht hebben om de baas te zijn!

Zo mogen de nieuwkomers bv. niet uit de voederbak eten, of in het hok slapen, maar daar passen wij een mouw aan door ze de eerste nacht verplicht samen op te sluiten, men hoort dan wel wat onrust, maar dat is ook maar de eerste nacht.  
Stilaan keert de rust weer in de kippenroedel.

Wij raden het iedereen aan om via een organisatie die zich inzet om batterijlegkippen te redden, er hier van te adopteren, het zijn altijd jonge dieren die uitstekend lekkere eitjes leggen en een stressvrij leven tegemoet gaan!

 

Mick vertelt:
Dat we geen kippen meer op een markt of bij een kweker zouden kopen stond al vast. Dus contact genomen via de website van Red een legkip, en zo konden we eind april onze 2 kipjes gaan halen bij Dries, afhaalpunt in Tielt-Winge voor Red een legkip. De kippen zagen er volgens Dries al redelijk goed uit ten opzichte van enkele weken geleden toen hij ze uit de batterij heeft gehaald, de meesten waren terug aan het inpluimen en hadden al door dat er een grotere wereld bestaat dan een legkooi. 

We stonden er met enkele adoptanten en waren toch wel onder de indruk om vele kippen nog deels 'kaalgeplukt' te zien ... iemand zei: "dat zou iedereen eens moeten zien die eitjes koopt..."20170429 145258 c
Onze oude kip was aanvankelijk niet zo goedgezind dat ze haar domein moest delen ... zij was al een tweetal maanden de verwende alleenheersende kip na de natuurlijke dood van haar 'kipgenoot'. Haar ontevredenheid uitte zich in constant wegjagen en pikken naar de nieuwe dames. Deze waren nogal onder de indruk en trokken zich altijd samen terug, weg van de oude kip.
"In 't oog houden maar niet teveel tussenkomen..." las ik op een kippenwebsite, "de pikorde zal zich vanzelf herstellen". En inderdaad, na enkele dagen, kwam er stilaan 'vrede en rust' in het kippenhok. En ze zijn inmiddels een mooi trio geworden!
Elke ochtend, na de begroeting van alle viervoeters in huis, ga ik meteen naar de kippendames met keukenrestjes (of een portie speciaal voor hen gekookte volkorenpasta...). Ze dan samen zien aangerend komen naar de poort is een zalig begin van de dag. Het is een plezier om ze te zien evolueren en genieten van een echt kippenleven.... En eitjes?! als je bedenkt dat deze dames afgeschreven waren en dood moesten omdat ze voor de industriële productie niet meer 'rendabel' waren ... na een dikke week begonnen ze te leggen en nu geven ze ons dagelijks hun eitje!

 

 

 

 

 

 


Zoeken

ALiS op FacebookCopyright © 2013. All Rights Reserved.